Donna Strickland

Centro Educativo:
Escolàpies Llúria

Principales hitos

Siempre debemos seguir nuestra curiosidad y no tener miedo de explorar lo desconocido, porque ahí es donde ocurren los mayores descubrimiento.

Biografía de Donna Strickland

Donna Strickland és una distingida física canadenca el treball de la qual en la física del làser ha donat lloc a avenços significatius en ciència i tecnologia. Es va convertir en la tercera dona de la història a rebre el Premi Nobel de Física (2018), després de Marie Curie (1903) i Maria Goeppert-Mayer (1963).

Primers anys i educació Donna Strickland va néixer el 27 de maig de 1959 a Guelph, Ontario, Canadà. Des de petita, va mostrar interès per les ciències exactes, sobretot la física, i ja en els seus anys escolars va decidir dedicar la seva vida a la investigació.

Després de completar la seva educació secundària, va assistir a la Universitat McMaster, on va estudiar enginyeria física. L'any 1981 es va llicenciar i va decidir seguir una carrera acadèmica en el camp de la tecnologia làser.

La carrera científica i el descobriment de la CPA Després d'acabar el grau, Donna va anar a la Universitat de Rochester als EUA, un dels principals centres mundials per a l'estudi de l'òptica i els làsers. Allà va començar a treballar sota la supervisió de Gerard Mourou, un físic francès especialitzat en tecnologia làser.

Juntament amb ell, Strickland va desenvolupar un mètode d'amplificació de pols xirpat (CPA), que va permetre crear potents polsos làser sense destruir els elements òptics del sistema. CPA va ser un descobriment revolucionari que va obrir noves possibilitats a la ciència i la indústria.

L'any 1989 va defensar la seva tesi doctoral i es va doctorar en òptica.

Carrera i impacte en la ciència Després de completar el seu treball de doctorat, Donna Strickland va treballar en diversos laboratoris de recerca i després es va convertir en professora de la Universitat de Waterloo, Canadà. La seva recerca continua en els camps del làser i l'òptica no lineal.

El mètode CPA s'utilitza en moltes àrees: Medicina: correcció de la visió làser, operacions quirúrgiques.
Indústria: processament de materials d'alta precisió.
Ciència fonamental: l'estudi de la interacció de la radiació làser amb la matèria.
Premi Nobel El 2018, Donna Strickland va rebre el Premi Nobel de Física juntament amb Gérard Mourou i Arthur Ashkin. El premi va destacar la importància del seu treball i l'impacte de la tecnologia làser en el món modern.

Vida personal i contribució a la societat Donna Strickland és coneguda no només pels seus èxits científics, sinó també per la seva participació activa en la divulgació de la ciència. Inspira els joves científics, especialment les dones, a treballar en disciplines STEM.

Avui dia, continua ensenyant, investigant i desenvolupant tecnologies làser, fent que el món sigui més avançat i tecnològicament avançat.