Elizabeth Helen Blackburn va néixer el 26 de novembre del 1948, a Austràlia. És coneguda pel seu pioner treball en el camp de la biologia molecular, sobretot en la genètica i l’envelliment cel·lular.
Va estudiar bioquímica a la Universitat de Melbourne, i es va graduar amb honors.
Després va fer un doctorat en biologia molecular a la Universitat de Cambridge, a Anglaterra.
Aquesta científica Australiana és coneguda pel seu descobriment dels telòmers i l’enzim telomerasa, recerca que ha tingut un gran impacte en la recerca sobre el càncer i l’envelliment cel·lular.
Els telòmers, tal com llegim a l'enciclopèdia.cat, són “Cadascun dels extrems polars d’un cromosoma que té per funció d’evitar l’adherència amb els altres.”
Blackburn, junt amb Carol Greider, també va descobrir l’enzim de la telomerasa (l'any 1984). Aquest enzim és una molècula que afegeix seqüències d'ADN als telòmers, fent que es preservi la longitud d’aquests i permetent que hi hagi divisió cel·lular sense perdre informació genètica essencial.
El seu descobriment va ser revolucionar en el camp de la biologia cel·lular, ja que gràcies a aquest es va descobrir que els telòmers es van escurçant a mesura que hi ha divisió cel·lular, cosa que està directament associada a l’envelliment i la mort cel·lular. A més, també va tenir un gran impacte en la recerca sobre el càncer, pel fet que es va poder veure que a les cèl·lules canceroses, la telomerasa està activa de manera anormal, fent que aquestes cèl·lules es divideixin indefinidament, cosa que contribueix al creixement de tumors.
El 2009, gràcies a aquests descobriments, Elizabeth Blackburn va ser guardonada amb el Premi Nobel de Medicina junt amb Carol Greider i Jack Szostak.
A part de la seva labor com a científica, Blackburn ha sigut directora de l’Institut Salk d’Estudis Biològics a Califòrnia i professor a la Universitat de Califòrnia, San Francisco. Ha publicat nombrosos articles científics que han ajudat a la comprensió del seu treball i dels processos moleculars.