Irène Joliot-Curie va néixer el 12 de setembre de 1897 a París, França. Va ser una química i física destacada, i una figura clau en el desenvolupament de la recerca sobre la radioactivitat. Va seguir els passos dels seus pares, els famosos científics Marie i Pierre Curie, en el camp de la ciència. Irene va néixer en una família de grans científics, i des de ben jove va mostrar una gran passió per la recerca científica. La seva mare, Marie Skłodowska-Curie, va ser la primera dona a guanyar el Premi Nobel i la primera persona a guanyar-ne dos en diferents camps científics. El seu pare, Pierre Curie, també va ser un pioner en l'estudi de la radioactivitat, i va contribuir de manera decisiva a l'avanç de la física moderna. La seva germana, Ève Curie, també va tenir una trajectòria destacada en la literatura i la música. Irene va estudiar a la Universitat de París (La Sorbona), on va seguir els passos dels seus pares en la recerca científica i va aconseguir un gran reconeixement acadèmic.
A més dels seus estudis, Irène Joliot-Curie va ser una investigadora incansable. Va obtenir el seu doctorat en química el 1925 i va començar a treballar amb el seu marit, Frédéric Joliot, amb qui va compartir nombrosos descobriments importants, inclòs el treball pioner en la síntesi de nous elements radioactius. Junts, van ser guardonats amb el Premi Nobel de Química el 1935 pel seu treball en la creació d'elements artificials radioactius, un assoliment que va marcar un abans i un després en el camp de la química nuclear.
Irène Joliot-Curie va patir la tuberculosi l’any 1942, amb quaranta-cinc anys, fet que la va afectar físicament durant tota la seva vida. Aquesta malaltia va afectar la seva salut, però ella va continuar treballant i investigant amb gran determinació. Finalment, Irène Joliot-Curie va morir el 17 de març de 1956, als cinquanta-vuit anys, a París per leucèmia, un càncer de la sang que va estar directament relacionat amb la seva exposició a la radiació durant els seus anys de recerca.
Volem destacar que va ser una dona científica important perquè un dels seus descobriments més significatius va ser que, quan es desintegra el Polonium (element núm. 84 de la taula periòdica), també es produeixen protons, un fet que va contribuir de manera fonamental a la comprensió dels processos nuclears i va tenir un impacte profund en el desenvolupament de la física nuclear. El seu treball va continuar sent una font d'inspiració per a futures generacions de científics i va deixar una empremta indelible en el món de la ciència. Irène Joliot-Curie va ser una de les grans pioneres de la recerca sobre la radioactivitat, i la seva tasca va obrir nous camins en la investigació científica, contribuint enormement al coneixement que tenim avui sobre el món atòmic.