Maria Salomea Skłodowska va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia (Polònia, llavors sota domini rus), en una família d’educadors que valorava el coneixement.
Malgrat les dificultats econòmiques i les limitacions per a les dones en els estudis superiors, va estudiar en secret i va treballar com a institutriu per estalviar i poder continuar la seva formació.
El 1891, es va traslladar a París per estudiar a la Sorbona (Universitat de París), on es va llicenciar en Física i Matemàtiques.
El 1895, es va casar amb el físic Pierre Curie, amb qui va formar un equip científic excepcional. Junts van investigar els materials radioactius, un terme encunyat per la mateixa Marie.
Al 1898 van descobrir dos nous elements químics:
Poloni (en honor al seu país natal).
Radi (pel seu alt nivell de radioactivitat).
1903: Marie, Pierre i Henri Becquerel van rebre el Premi Nobel de Física pels seus estudis sobre la radioactivitat, convertint Marie en la primera dona a guanyar un Nobel.
Després de la mort de Pierre el 1906 (atropellat per un carruatge), Marie va continuar la seva investigació i va aconseguir:
1911: Un segon Nobel, aquest cop en Química, per aïllar el radi pur i estudiar-ne les propietats.
Va fundar l’Institut del Radi (actualment Institut Curie) a París, un centre pioner en la recerca contra el càncer.
Durant la Primera Guerra Mundial, va desenvolupar unitats mòbils de raigs X ("ambulàncies radiològiques") per ajudar els ferits al front.
Va defensar l’accés de les dones a la ciència i va formar moltes científiques, inclosa la seva filla Irène Joliot-Curie (guanyadora d’un Nobel el 1935).
Marie va morir el 4 de juliol de 1934 per anèmia aplàstica, causada per l’exposició prolongada a la radiació (en una època en què encara no se’n coneixien els perills).
Va ser la primera dona enterrada al Panteó de París per mèrits propis (1995).