Marie Curie: Una científica extraordinària
Infància i estudis
Marie Curie va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, Polònia. Els seus pares eren professors i li van transmetre l’amor pel coneixement. Li encantaven la ciència i les matemàtiques, però a Polònia les dones no podien anar a la universitat.
Decidida a complir el seu somni, va viatjar a París per estudiar a la Universitat de la Sorbona. Va viure en condicions molt dures, però amb esforç va aconseguir ser una de les millors estudiants.
Marie i Pierre Curie
A París va conèixer Pierre Curie, un científic amb qui compartia passió per la recerca. Es van casar i van començar a investigar junts.
Van descobrir dos nous elements químics: el poloni i el radi. Marie va crear la paraula "radiactivitat" per descriure aquest fenomen. Aquest descobriment els va portar a guanyar el Premi Nobel de Física el 1903, i Marie es va convertir en la primera dona de la història en rebre’l.
Superació i nous descobriments
Quan Pierre va morir el 1906, Marie va continuar investigant sola. Va descobrir que el radi es podia utilitzar per tractar el càncer, un avanç molt important en medicina.
El 1911, va rebre el Premi Nobel de Química pel seu treball amb el poloni i el radi, convertint-se en la primera persona a guanyar dos Premis Nobel en disciplines diferents.
Marie i la Primera Guerra Mundial
Durant la Primera Guerra Mundial, Marie Curie va veure que els hospitals no tenien prou màquines de raigs X per atendre els soldats ferits. Va tenir la idea de transformar cotxes en unitats mòbils de raigs X, conegudes com "les petites Curies".
Aquests vehicles van permetre als metges veure fractures i ferides internes sense necessitat d’operar a cegues. Ella mateixa, juntament amb la seva filla Irène, va ensenyar a utilitzar aquestes màquines als metges.
Un llegat per sempre
Marie Curie va morir el 4 de juliol de 1934, a causa d’una malaltia provocada per l’exposició a la radiació.
El seu llegat continua viu. La seva filla Irène Joliot-Curie també va ser científica i va guanyar un Premi Nobel de Química.
Avui, Marie Curie és recordada com una de les científiques més importants de la història. El seu treball ha ajudat milions de persones i la seva història inspira moltes nenes i nens a somiar amb la ciència.