Marie Curie va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, Polònia, que aleshores formava part de l'Imperi Rus. Des de petita va mostrar un gran interès per la ciència, però, a causa de les restriccions imposades a les dones, va haver de buscar la seva educació superior a França. L’any 1891 es va traslladar a París, on va ingressar a la Universitat de la Sorbona i va destacar en física i matemàtiques.
Marie Curie va ser una científica polonesa naturalitzada francesa, pionera en l'estudi de la radioactivitat. Va ser la primera dona a guanyar un Premi Nobel i l’única persona a rebre’n dos en disciplines diferents. Marie Curie, juntament amb Pierre Curie, va investigar la radiació emesa pels minerals d'urani i va descobrir dos nous elements: el Poloni (nom que va donar en honor a la seva terra natal) i el Radi. Va encunyar el terme radioactivitat i va desenvolupar tècniques per aïllar elements radioactius.
A més dels seus descobriments, Curie va promoure l'ús de la radiació en la medicina, desenvolupant les primeres unitats mòbils de raigs X durant la Primera Guerra Mundial. La seva exposició prolongada a materials radioactius li va causar una anèmia aplàstica, que va provocar la seva mort el 4 de juliol de 1934. Marie Curie va morir el 4 de juliol de 1934, a 66 anys, a Sancellemoz, França, a causa d'una anèmia aplàstica, una malaltia rara de la sang provocada per l'exposició prolongada a la radiació. Durant anys, va treballar directament amb materials radioactius sense protecció, ja que en aquella època encara no es coneixien els efectes nocius de la radiació.