Marie Curie

Centro Educativo:
Escolàpies Llúria

Principales hitos

• A la vida, res no s'ha de témer, tot s'ha de comprendre. • La vida no és fàcil per a ningú, però que importa? Cal tenir coratge i sobretot confiança en un mateix.

Biografía de Marie Curie

Marie Curie va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, Polònia. La seva família era de mestres, i des de petita va destacar pels seus estudis. Però en aquella època, les dones no podien anar a la universitat al seu país, així que va estudiar en una escola clandestina. Més tard, va decidir marxar a París per estudiar a la Universitat de la Sorbona. Va ser una etapa difícil perquè tenia pocs diners i passava fred, però amb esforç va aconseguir ser una gran científica.
A París va conèixer Pierre Curie, un científic amb qui compartia la passió per la recerca. Es van casar el 1895 i van començar a investigar la radioactivitat. Després de molts experiments, el 1898 van descobrir dos elements químics: el poloni, que va anomenar així en honor a Polònia, i el radi. Aquests descobriments van ser molt importants per a la medicina, sobretot en el tractament del càncer amb la radioteràpia.
El 1903, Marie Curie es va convertir en la primera dona a guanyar un premi Nobel, el de Física, juntament amb Pierre Curie i Henri Becquerel. Però no va ser l'únic: el 1911 va guanyar el premi Nobel de Química pel seu estudi dels elements radioactius. Així, es va convertir en la primera persona a guanyar dos premis Nobel en disciplines diferents.
Tot i que en aquella època ser dona en el món de la ciència era molt difícil, mai es va rendir. Durant la Primera Guerra Mundial, va ajudar a desenvolupar unitats mòbils de radiologia per als soldats ferits. Però després d’anys treballant amb materials radioactius, es va posar malalta i va morir el 4 de juliol de 1934.
Avui dia, Marie Curie és considerada una de les científiques més importants de la història. El seu treball va obrir camí per a moltes dones i encara inspira investigadors de tot el món.