Sara García Alonso és una biòloga molecular i astronauta de reserva de l' Agència Espacial Europea.
És reconeguda per la seva investigació contra el càncer i la seva contribució a l’exploració espacial.
Treballa com a investigadora postdoctoral al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques.
És una defensora de les carreres STEM.
Ella destaca la importància de la presència femenina en l'exploració espacial, convertint-la en un referent per a futures generacions.
García va estudiar el grau i el màster de biotecnologia per la Universitat de Lleó. El 2018, es va doctorar cum laude en biologia molecular del càncer i va ser premi extraordinari de fi de carrera. Durant el seu temps com a candidata a doctora, va treballar com a assistent de recerca universitària per al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) realitzant recerques sobre medicina del càncer.
Des de 2019, treballa com a investigadora postdoctoral en el Centre Nacional de Recerques Oncològiques, on lidera un projecte per a descobrir nous fàrmacs contra el càncer de pulmó i de pàncrees en el laboratori del bioquímic espanyol Mariano Barbacid.
Al novembre de 2022, l'Agència Espacial Europea va seleccionar-la com a reserva per a la nova promoció d'astronautes. Juntament amb Pablo Álvarez Fernández, tots dos van ser seleccionats entre més de 22.000 candidats de tot Europa. Els dos candidats són els primers espanyols seleccionats per l'Agència Espacial Europea des de Pedro Duque, que va ingressar al cos d'astronautes el 1992.
Investigadora en el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas. Forma parte del equipo del doctor Mariano Barbacid, un referente internacional de la investigación del cáncer y de los oncogenes.
Primera mujer española del Cuerpo de Astronautas de la Agencia Espacial Europea. Seleccionada entre 23.000 candidaturas.
Desde 2019, Sara ha trabajado como científica biomédica avanzada en el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) y ha liderado un proyecto sobre oncología experimental y descubrimiento de fármacos.
Siempre quiso dedicarse a la ciencia, tenía claro que quería investigar y explorar. Confiesa que, además, siempre ha querido contribuir a la sociedad y por eso eligió la Biotecnología y el trabajo en Biomedicina. Concretamente apostó por investigar el cáncer. Se planteó viajar a Estados Unidos pero antes de dar el paso escribió a la única persona que le iba a convencer de que no se marchara de España pensando que no le iba a contestar: Mariano Barbacid. No sólo contestó a Sara sino que además la contrató para trabajar en el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas.
PREMIS
Va rebre el Premi Extraordinari de Doctarat per la seva tesi sobre mecanismes de resistència a fàrmacs en receptors.
Premi Ada Byron Jove 2023
Premi "Pasión por la Ciencia"
Medalla de Plata de la Comunitat de Madrid
És reconeguda entre les 35 principals líders tecnològiques d'Espanya i entre les 100 dones més influents del país, segons la revista Forbes