Sófia Kovalévskaia

Centro Educativo:
INS Els Planells

Principales hitos

El veritable poder de la ment, rau en la seva capacitat per a imaginar el que és possible, i portar-lo a la realitat.

Biografía de Sófia Kovalévskaia

LA SEVA VIDA I CONTEXT
Va néixer a Moscou el 15 de gener de 1850 i va morir el 10 de febrer de 1891. Va créixer en una família russa de bona formació acadèmica. El seu padrí, per casar-se amb una dona gitana, va perdre el títol hereditari de ser príncep. Des dels vuit anys va viure a Polibino en una casa on es respirava un dens ambient cultural i científic. Des de petita li encantava la poesia i la lectura, i va arribar a cultivar amb èxit l'autobiografia, la novel·la i el teatre. Va adquirir un pensament molt independent influït per la seva germana gran.

EDUCACIÓ I PRIMERS ANYS
Kovalévskaia va començar els seus estudis a l'estranger, primer a Alemanya, perquè a Rússia no li era permès estudiar a les universitats. Després de diversos intents, va aconseguir matricular-se a la Universitat de Berlín, on va estudiar matemàtiques amb professors com Karl Weierstrass, va obtenir el seu doctorat en matemàtiques el 1874, amb una tesi sobre la teoria de la rotació d'un cos sòlid, un treball que va ser fonamental per al desenvolupament de la mecànica.

LES SEVES APORTACIONS A LA CIÈNCIA
La tesi doctoral sobre equacions diferencials parcials: El seu treball més conegut és la tesi doctoral en la qual va resoldre el problema de les equacions diferencials parcials, un tema fonamental en el camp de les matemàtiques.
La teoria de la rotació dels cossos rígids: Va ser la primera a aconseguir una solució general al problema de la rotació d'un cos rígid al voltant d'un eix fix.
La seva influència en el desenvolupament de la matemàtica moderna: Kovalévskaia va contribuir al desenvolupament de les teories modernes de la mecànica, la física i les matemàtiques.

LA SEVA MORT
Sófia Kovalévskaia va morir el 10 de febrer de 1891, a l'edat de 41 anys, a causa d'una malaltia greu. A la seva mort, estava treballant activament en les seves investigacions matemàtiques, però va morir massa jove per veure el ple reconeixement que la seva feina acabaria rebent.